Actualiteiten

Kabinet: werk thuis, besmet kantoor kan 14 dagen gesloten worden

Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan.

Als er in een werksituatie toch een besmetting met corona plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.

Dat is de nieuwe, aangescherpte richtlijn die het kabinet op dinsdag 28 september tijdens de persconferentie bekend heeft gemaakt.

Tijdens de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge werden nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in ieder geval voor de komende drie weken van kracht, dat is dus minimaal tot 20 oktober. Daarna wordt bekekenen of verdere opschaling nodig is.

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Thuiswerken 

Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.

De premier gaf aan dat, omdat de thuiswerkmaatregel veel effect heeft gehad in het voorjaar, gekozen is om de maatregel nog een keer af te kondigen. In veel bedrijven is het te druk geworden, iets dat je terug ziet in de besmettingen, aldus de premier.

Stok achter de deur

Dit keer, en dat is nieuw – wel met een duidelijke stok achter de deur: als in een werksituatie toch een besmetting met corona plaatsvindt, kan de locatie 14 dagen worden gesloten.

Rutte: werkgevers, neem je verantwoordelijkheid

Rutte doet een beroep op werkgevers om hun verantwoordelijkheid te nemen en ook geen vergaderingen en andere activiteiten op kantoor meer te organiseren. Dat appèl geldt ook voor het organiseren van teamuitjes en dergelijke.

Reactie werkgevers

In een reactie herhalen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op de website hun oproep aan iedereen om zich aan de regels te houden om nog strengere maatregelen te voorkomen.
‘Het is ongelofelijk vervelend dat we in deze situatie terecht zijn gekomen. Het is een hard gelag voor heel veel ondernemers, vooral voor die branches die nu wederom hard worden getroffen. We gaan in gesprek met het kabinet over aanpassingen in het derde steunpakket.’

FNV: ook enig onbegrip

Ook FNV heeft, aldus een bericht op Nu.nl, begrip voor de maatregelen die tot een strenger thuiswerkbeleid leiden. Toch snapt de vakbond niet waarom het kabinet kiest voor een strenge handhaving op het thuiswerken in plaats van op de naleving van de coronaregels op plekken in de vitale sector waar mensen wel fysiek naar hun werk moeten, zoals distributiecentra, supermarkten e.d.

Andere door het kabinet afgekondigde maatregelen zijn onder meer:

  • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
  • In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
  • De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden.

Zie hier een totaaloverzicht van de afgekondigde maatregelen van 28 september 2020.
Let op: er gelden ook uitzonderingen op sommige maatregelen.

Overigens klinkt met het thuiswerken ook de roep om een thuiswerkvergoeding. Onlangs werd daarover het volgende bekend gemaakt voor rijksambtenaren:

Rijksambtenaren: meer loon en thuiswerkvergoeding

De 120.000 rijksambtenaren krijgen per 1 juli een loonsverhoging met 0,7 procent. Ook komt er een thuiswerkvergoeding van 363 euro netto, zijn de vakbonden met de overheid overeengekomen. Verder worden de ambtenaren betrokken bij gesprekken over zogenoemd ‘hybride werken’, meldt vakbond CNV. Het betreft dan een mix van thuiswerken en naar kantoor komen.

De nieuwe cao loopt van 1 juli tot en met het einde van het jaar. De loonsverhoging gaat met terugwerkende kracht in op 1 juli. Behalve de loonsverhoging krijgen de ambtenaren ook een eenmalige vergoeding van 225 euro. Ook krijgen rijksambtenaren bij een aanvullend geboorteverlof van vijf weken de gehele periode hun volledige loon doorbetaald.

Ga hier naar het gehele artikel!

Bron: Facto