Actualiteiten

Thuiswerken en meer naar elkaar omkijken: het kantoorleven is blijvend veranderd

In 2020 is onze manier van werken drastisch veranderd. Ook op een positieve manier. Welke aspecten nemen we mee naar de toekomst?

Thuiswerken blijft deels

Onderzoeks- en adviesbureau Gartner deed uitgebreid onderzoek naar wat we op werkgebied meenemen naar 2021. De eerste is een inkoppertje: thuiswerken is gemeengoed geworden. Gartner voorspelt dat 48 procent van de werknemers wereldwijd in het post-coronatijdperk enkele dagen of volledig remote zal werken.

Nederland was al kampioen thuiswerken en de coronacrisis heeft bewezen dat dit voor de meeste kantoorbanen geen problemen oplevert. Zowel vanuit de kant van werkgevers als werknemers zijn de ervaringen grotendeels positief: veel mensen willen ook na corona niet fulltime terug naar kantoor, blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Intermediair. 68 procent werkt graag vanuit het thuiskantoor. Ook is bij 14 procent de mate waarin we ons thuisvoelen in het team gestegen.

Minder zakelijke reizen

Het gevolg van al het thuiswerken is dat kantoorruimtes deels worden opgeheven, sommige bedrijven hebben dit al gedaan. Ook zal er meer gebruik worden gemaakt van hubs, waar projectmatig gewerkt kan worden, en hebben bedrijven – doordat we minder gebonden zijn aan een locatie – een wereldwijde talentenpool tot hun beschikking. 

Ook het vliegtuig pakken voor een conferentie of zakelijke deal gaat minder vaak voorkomen. Meetings verlopen over het algemeen prima op afstand en het scheelt voor bedrijven flink in de kosten en is nog beter voor het klimaat ook.

Lees het gehele artikel hier.

Bron: Volkskrant.nl