Actualiteiten

Wie draait er op voor de inrichting van de thuiswerkplek?

De helft van de thuiswerkers betaalt benodigdheden voor de werkplek uit eigen zak. Dat leidt tot beknibbelen en tot een minder gezonde werkplek. Wie moet opdraaien voor de kosten van het thuiskantoor is niet altijd duidelijk.

Een deel van de mensen die thuiswerken heeft tijdens de coronacrisis aardig wat geld uitgegeven aan spullen voor de werkplek in huis, zoals bureaustoelen en computers. Ruim twee op de vijf thuiswerkers kochten tussen maart en november vorig jaar kantoorproducten. Ongeveer de helft van hen betaalde dat uit eigen zak en kreeg geen bijdrage van de werkgever. Dat is de uitkomst van onderzoek van onlinemarktonderzoeker Multiscope, gehouden onder ruim drieduizend Nederlanders in loondienst.

Thuiswerkers gaven gemiddeld 359 euro uit aan kantoorbenodigdheden. Volgens Multiscope is er tussen het begin van de lockdown in maart en november vorig jaar bijna 400 miljoen euro aan kantoorproducten uitgegeven. Dat geld kwam vooral in de kassa’s terecht van winkels in kantoormeubilair en bedrijven die computers, printers, beeldschermen en koffiezetapparaten verkopen. Bij de respondenten waren vooral Ikea, Bol.com en Coolblue populaire (web)winkels.

Maar ook bij het bescheiden Visser B.V. in Amsterdam-Noord heeft eigenaar Kent Visser de belangstelling zien toenemen. Met de website fijnethuiswerkplek.nl speelt hij in op het kantoorloze bestaan van de Nederlandse werknemer met artikelen die zijn gericht op ergonomie en luxe. Daar hoort, naast de HomeWork-bureaustoel, ook een H9 Noise Cancellation Bluetooth Headset bij van 499 euro.

“Ik doe lang niet zulke goede zaken als voor corona, maar er is wel meer belangstelling voor thuiswerkartikelen”, vertelt Visser. Het valt hem op dat het niet meevalt een kantoor aan huis in te richten. “Veel mensen hebben ruimtegebrek. Bovendien krijgen ze vaak maar weinig budget mee van hun werkgever en wij zijn niet goedkoop. Ik waarschuw hen voor halfslachtige oplossingen. Denk aan daglicht, zorg dat je op een goede stoel zit.”

Werkgever heeft een zorgplicht

Nu de lockdown blijft en thuiswerken ook na corona vaker de norm zal zijn, wordt de vraag wie voor de kosten van die goede stoel opdraait dwingender. De wet stelt dat werkgevers een zorgplicht hebben en dus veilige en goede arbeidsomstandigheden moeten bieden – ook als hun medewerker thuis zit. Maar, zo staat te lezen op Arboportaal.nl van het ministerie van sociale zaken: ‘De mate waarin de werkgever daar invulling aan kan geven, is afhankelijk van wat redelijkerwijs gevergd kan worden.’

Dat  is even zoeken en aftasten, zegt Wouter de Jong, woordvoerder van CNV Vakmensen. “Wij zijn en blijven daarover met werkgevers in gesprek. Je kunt zoiets niet afdwingen, het moet in goed overleg.”

Een werknemer die vaker thuiszit moet een gezonde werkplek hebben, redeneert de vakbond, maar De Jong kan zich voorstellen dat ook werkgevers hun wensen hebben. “De reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer komt dan in beeld. Al kun je die niet één op één uitruilen.”

Voor een kwart van de deelnemers aan het onderzoek van Multiscope zal het niet veel uitmaken hoe bedrijven en medewerkers de kwestie oplossen. Zij hebben hun werkplek geoptimaliseerd zonder iets te kopen.

Bron: Trouw.nl