Actualiteiten

Een thuiswerkregeling, hoe ziet dat eruit?

Van Kooten en de Bie hadden met het typetje J.H.M.B.J. Beilema in 1986 een vooruitziende blik: de 21e eeuw zou er een van worden van massaal thuiswerken. En wat gebeurde nog geen 40 jaar later? Door de coronamaatregelen heeft de helft van alle werkenden het afgelopen jaar vrijwel uitsluitend vanuit huis gewerkt. Wordt het tijd voor een thuiswerkregeling?

In Beilema’s tijd mocht thuiswerken meestal niet. Nu bevalt het zowel de werknemers als de directeur vaak goed. Naar verwachting zullen Nederlandse werknemers ook na de coronamaatregelen niet meer elke werkdag in de auto stappen om naar kantoor te gaan. Reden genoeg om een thuiswerkregeling vast te stellen, of om de bestaande regeling onder de loep te nemen. Menige or overlegt hierover met de bestuurder. Waar moeten we op letten?

Wat is een thuiswerkregeling?

Een thuiswerkregeling is een regeling die onder meer voorziet in afspraken over wanneer en hoe werknemers thuis werken. Een thuiswerkregeling raakt op verschillende punten aan het instemmingsrecht van de or, bijvoorbeeld bij de vaststelling van arbeidstijden, arbeidsomstandighedenregeling, de RI&E en wellicht ook de personeelsbeoordeling. Veel werkgevers hebben inmiddels de wens om afspraken te maken over het thuiswerken. Hierover dient dan overleg met de or plaats te vinden.

Lees het gehele artikel hier

Bron: ORnet